Léto pomalu končí, což nám nepřináší mnoho radosti. Těšit se však můžeme na jiné potěšení, a tím je burčák, poloviční víno a čistě sezonní specialita. Od 15. srpna do 30. listopadu vrcholí jeho sezona. Tak si na něm pojďme společně pochutnat. Tento alkohol totiž může být i zdravý, musíte si ale umět vybrat ten kvalitní.
· BARVA
Kvalitní burčák poznáte již na první pohled podle vzhledu. Určitě vás nemusí zarážet to, že je tento nápoj kalný, tak to totiž má být. Z bílých odrůd hroznů má mít barvu světle žlutou, po žlutozelenou až do zlatova. Pokud je zbarven do hněda, určitě si ho nekupujte. Nahnědlá barva totiž vypovídá o tom, že je burčák starý, vyrobený z plesnivého ovoce či naředěný. Rozhodně by neměl obsahovat žádné pecky ani slupky. Burčák z červených hroznů je spíše vzácností, jeho barva by měla být od světle rubínové po tmavě červenou, s obsahem nepatrného zákalu kvasinek.
· VŮNĚ
Typická svěží a čerstvá vůně burčáku by měla být cítit po vinné odrůdě, ze které je nápoj vyroben. Pokud ucítíte tóny plísně, hniloby či kvasnic, určitě si ho nekupujte.
· CHUŤ
Protože je burčák živý nápoj, ve kterém neustále probíhají kvasné procesy, vždy poznáte rozdíl v chuti, který se odvíjí od toho, v jaké fázi kvašení je nápoj podáván. V kvasném procesu se totiž mění cukr na alkohol, a postupně se tak snižuje obsah cukru a zvyšuje procento alkoholu. Každá fáze tedy chutná jinak. Také je rozdíl v tom, zda ho pijete teplý nebo studený. V každém případě chuť tohoto moku by měla být sladší. Rozhodně byste neměli cítit zkažené, hořké či jablečné tóny.
· ZDRAVÝ BURČÁK
Burčák je zdravý nízkokalorický nápoj, který obsahuje vysoké množství vitamínu B, který má pozitivní vliv na činnost srdce i nervové soustavy, navíc pozitivně ovlivňuje stav vaší pokožky. Obsažené flavonoidy mají skvělý účinek na kondici cévní soustavy. Třísloviny vynikají antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Navíc burčák snižuje cholesterol i vysoký krevní tlak. Také chrání váš organismus proti onemocněním zažívací soustavy a kožnímu onemocnění. Prospěšný je také vysoký obsah zinku a železa.
Nezapomeňte si tedy koupit burčák, má opravdu značně pozitivní účinky na lidské zdraví, a navíc báječně chutná!