Léto nenavratitelně představuje horké, mnohdy přímo tropické dny, kdy je nám takové horko, že uvažujeme o tom, jestli s máme vůbec jen nepatrně pohnout. Každoroční tradicí je vymýšlení toho, jak se co nejlépe ochladit. Jít do obchodu a využít jejich klimatizace? Navštívit koupaliště? No jo, jenže komu by se chtělo tlačit se s celým městem na ne moc velké travnaté ploše natož v bazénu? Takže tento souboj na plné čáře vyhrává zmrzlina. Každý si přece občas zamlsá a přiznejme si, odolat této chladivé pochoutce není zrovna jednoduché. Lidé se dělí na dva tipy. Na ty, kteří preferují kopečkovou zmrzlinu a na ty, kteří nadají za žádnou cenu dopustit na tu točenou. Na scénu se ale dostává zcela nový a jedinečný typ, který byl již i minulou sezónu velkým hitem, a tím je rolovaná zmrzlina neboli iceroll.
Oblíbená je hlavně pro netradiční způsob servírování, který je zároveň i moderní a také potěší nejen vaše oči ale i chuťové buňky. A teď se dostaneme k tomu, jak její příprava vlastně probíhá. Přímo před vašima očima naleje zmrzlinář na speciální mrazící plochu smetanový základ libovolné příchutě, do kterého přidá vše, co si jen budete přát přes sušenky, čokoládu, ovoce ale třeba i výborné a velice oblíbené Rafaelo. Tyto ingredience pak pečlivě rozseká a různě přetáčí a míchá. Hřebem výroby je seškrábnutí zmrzlé směsi z plochy do ruliček, které Vám naskládá jednu vedle druhé do kelímku a poleje dopinkem nebo ozdobí ovocem, které si vyberete, a ještě přidá dávku šlehačky a sypání. Paku už nezbývá nic jiného než si tuto netradiční ale lahodnou specialitu vychutnat.
Připravit si ji můžete ale i doma. Základ si vytvoříte například ze smetany ke šlehání a kondenzovaného mléka (třeba i zkaramelizovaného) a přidáte libovolné ingredience. Směs pečlivě promícháte a v tenké vrstvě rozetřete na pečící plech, který umístíte do mrazáku, než dojde ke zmrznutí. Následně vyndáte a vrstvu rychle stěrkou srolujete. Tak neváhejte a vyzkoušejte tuto novinku ať v domácím podání či v tom kupovaném!