Snad každý ví, že čerstvé klíčky či výhonky jsou velmi zdravé. Obsahují vitamíny, bílkoviny, minerály a spoustu dalších potřebných látek, které tělo ocení. Ne každý je ale ochutnal. Důvodem většinou bývají vyšší náklady. Jenomže nakličování nyní zvládne každý – není to nijak složité a navíc finančně výhodné.
A proč plodiny konzumovat právě v procesu jejich klíčení? Odpověď je velmi jednoduchá – protože právě tehdy obsahují nejvíce živin. Malé semínko totiž vynakládá velké množství energie k tomu, aby vyklíčilo, proto se u něj zvýší obsah vitamínů B i C, železa, hořčíku a dalších minerálů, přičemž vzniknou aminokyseliny a mastné kyseliny. Navíc zde najdeme chlorofyl, který je velmi cenný svými detoxikačními účinky.
K nakličování můžeme použít velké množství semen. Nejoblíbenější jsou fazolové klíčky, ale vyklíčit můžeme nechat i čočku, brokolici, řeřichu či třeba hořčici. Obecně najdeme 5 skupin semen:
- Zelenina – brokolice, bílé a červené zelí, ředkvička, řeřicha, rukola, mizuna, …
- Olejniny – slunečnice, sezam, hořčice, …
- Luštěniny – zelený i žlutý hrách, fazole mungo či adzuki, cizrna, všechny druhy čočky, …
- Obiloviny – pšenice, žito, oves, ječmen, proso, pohanka, …
- Další – vojtěška, jetel, pískavice, ….
Postup je velmi jednoduchý. Nejprve je třeba semínka důkladně propláchnout, pokud je třeba, vybereme špatné kousky. V poměru 3:1 (voda:semena) necháme semínka ponořená ve studené vodě po nutnou dobu (u každého druhu je to jinak, některé se probudí již po půl hodině). Po nabobtnání se voda slije, semena se opět propláchnou a umístí do misky či speciálních klíčících nádob, které jsou k sehnání v prodejnách. Důležité je při tomto procesu dodržet hygienu – ruce, nádoba i voda musí být perfektně čisté. Každý den semínka 2-3krát denně proplachujeme a vždy je necháme pořádně odkapat (jinak hrozí plíseň). Při pokojové teplotě takto po několika dnech naklíčí.