Kustovnice čínská pochází ze středomoří a Asie, keř je trnitý a plodům říkáme goji. Tyto plody jsou nazývány superpotravinou, protože účinně pomáhají při několika zdravotních problémech. Jak již název napovídá, kustovnice má své kořeny v Číně, kde se plody a kůra k léčení využívali po celá staletí. Plody mají červenooranžovou barvu a chutnají sladce až lehce nakysle. Svou vůní připomínají sušené brusinky, rozinky a datle. Goji se nejčastěji konzumuje v syrové nebo sušené podobě. Plody kustovnice jsou významným zdrojem bílkovin. V 100g goji pokryjete 22 % denní doporučené dávky bílkovin. Goji také obsahuje 8 důležitých aminokyselin, které mají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. V plodech také najdeme komplexní sacharidy, které pomáhají regulovat krevní cukr.
A jaké jsou zdravotní přínosy konzumace plodů Kustovnice čínské? Goji mají vysokou nutriční hodnotu s vysokým obsahem vlákniny, takže vám může pomoci v redukční dietě. Plody jsou totiž nízkokalorické a s minimálním obsahem cukru. Konzumovat goji se doporučuje v chřipkových obdobích, protože goji posiluje vaši imunitu a pomáhá tělo bránit se běžným virům a bakteriím. Antioxidanty obsažené v goji zase napomáhají chránit buňky pokožky před kouřem a radiací a také chrání oči před usazeninami. Pokud máte vyšší hodnoty krevního cukru, vsaďte na tyto bobulovité plody. Kustovnice totiž pomáhá snižovat cukr v krvi a pomáhá obnovovat buňky, které napomáhají produkovat inzulin.
Jaká je denní doporučená dávka plodů Kustovnice? V podobě čerstvých goji se doporučuje 1,5 – 2 hrnky, v sušené podobě je to pak čtvrt hrnku goji denně. Ve zdravých výživách a supermarketech většinou seženete sušenou Kustovnici čínskou 1kg Vesela-veverka.cz. Tyto plody se hodí do různých kaší, snídaňových cereálií, jogurtu nebo si z nich můžete uvařit čaj.